OntwikkelAcademie

OntwikkelAcademie

Oefening ‘Netwerken’

Eén van de aspecten van het loopbaanmodel van De OntwikkelAcademie is ‘Zichtbaar zijn’. In het filmpje hieronder vind je uitleg over een oefening genaamd ‘Netwerken’ die je kan helpen meer persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

Hier vind je het bijbehorende werkblad: DOA Oefening Netwerken

Voor andere gratis oefeningen: 

Hieronder vind je de tekst die ook op het werkblad staat

“Richard Bolles heeft één van de bekendste en meest gebruikte loopbaanboeken geschreven, namelijk ‘Welke kleur heeft jouw parachute’. Elk jaar komt hier een nieuwe versie vanuit, maar er zijn genoeg exemplaren 2e hands beschikbaar uit eerdere jaren die prima bruikbaar zijn.

Eén van de meest interessante modellen die hij hierin beschrijft is hoe werkgevers aan werknemers komen. Meestal proberen ze het eerst via een interne kandidaat, dan iemand uit hun netwerk, dan iemand uit iemand anders netwerk, via een extern bureau, advertentie en dan via een open sollicatie. Als jij door te netwerk ervoor zorgt dat je óf jouw mogelijke toekomstige baas óf iemand uit zijn/haar netwerk hebt gesproken is je kans dus een stuk groter om een baan te vinden (zie ook de afbeelding hiernaast). Daarnaast geeft een gesprek een veel beter inzicht in wat een baan inhoudt dan een vacature.

Welke mensen heb jij in je netwerk of kennen mensen uit jouw netwerk die jij graag zou willen spreken om meer inzicht te krijgen in banen, of die jouw kansen kunnen vergroten?